• O školní akademii 2017
          • O školní akademii 2017

          • Žáci naší školy pod vedením svých učitelek a učitelů nám připravili nezapomenutelný zážitek během školní akademie, která se konala 2. června 2017 v Karlovarském městském divadle k příležitosti 120. výročí založení naší školy. Akademii zahájili svým proslovem ředitel školy Mgr. Jiří Burian a náměstek primátora Mgr. Jiří Klsák a programem provázeli Karolína Zacklová a Tomáš Lehečka. Žákovské "elektrouvítání" světelnými tabulemi zajistili žáci 8. třídy za pomoci pana učitele Šebka a pana učitele Brhela. Úvodní vystoupení bylo věnováno historii naší školy v podobě divadelního představení, které s vtipem ukázalo důležité mezníky školy na pozadí historických událostí. Představení připravili žáci osmého a devátého ročníku pod vedením paní učitelky Jany Táborkové a karlovarského divadelníka Viktora Braunreitera. Svojí pomocí přispěli také paní učitelka Radka Teušlová a Lukáš Trapp. Pak následovala jednotlivá čísla našich žáků, kteří se svými učitelkami svoje vystoupení intenzivně nacvičovali několik týdnů. Svým vystoupením nás potěšili tanečníci ze 7. ročníku i malé tanečnice, které připravila paní vychovatelka Štenglová. Ve sportovním bloku jsme ještě mohli sledovat bojové umění našeho žáka Eliona Knushi z 9.B, předloňského mistra republiky v Kyokushin karate. Za velkolepý zážitek v podobě vystoupení pěveckého sborečku prvního stupně vděčíme paní učitelce Kuciánové a Janischové. Hudební doprovod k tomuto vystoupení vytvořili tvůrci Hudebně vzdělávacích pořadů Mgr. Milana Parnahaje, K.V. - Dušan Jenčík a Josef Šlik. Třeťáčci paní učitelky Siřínkové a Plačkové program odlehčili vtipně pojatou pohádkou o veliké řepě a country tancem. Mohli jsme obdivovat úžasné výkony gymnastek z kroužku paní učitelky Duncsákové nebo výkon zpěvačky Anelli Rejdové ze 3.A, kterou na klavír doprovázel Jakub Bělohlávek z 8.A. Šesťáčci paní učitelky Očkayové do programu přispěli scénkou o hádavých knížkách a opravdu umělecký zážitek divákům zajistil balet žáků 8. ročníků. Maličko nás potom rozesmutnil náš 9. ročník, tedy 120. absolventský ročník, a to svou rozlučkovou fotoprezentací, při které zněla píseň Imagine od Johna Lennona v podání žákyň Nikoly Holarové a Aidy Knushi s klavírním doprovodem Tomáše Poleny. Všichni vystupovali jako profesionálové a vůbec na nich nebyla poznat nervozita a tréma. Byli skvělí!!! Akademie se zúčastnili také naši bývalí žáci. Patrik Pažďora nás seznámil s baristikou, na kytaru skvěle zahrál Štěpán Kordík a s technickou podporu pomohl Lukáš Caldr. Celou akademii režíroval a některá taneční čísla připravil pan učitel Petr Brhel a o hudební doprovod se postaral Jindra Pícha. Všichni zúčastnění se "nadřeli", ale stálo to za to. Podle vřelého potlesku a smíchu diváků bylo vidět, že je program bavil a líbil se. Zapsaly: D. Kubová, J. Táborková

        • 4. ročníky navštívily Oberwiesenthal se žáky z partnerské školy Jenaplanschule
          • 4. ročníky navštívily Oberwiesenthal se žáky z partnerské školy Jenaplanschule

          • Dne 24.5.2017 navštívili naši žáci 4. ročníků společně se žáky 4. až 6. ročníků partnerské školy Jenaplanschule z Markersbachu v rámci projektu Dialogy - společně se učíme pro Evropu. Všichni účastníci byli rozděleni do tří skupin.

            První skupina vyjela lanovkou na Fichtelberg, odkud šla pěšky dolů do údolí. Druhá skupina navštívila mořské akvárium. Během prohlídky byl také čas na komunikační a seznamovací hry (představení v češtině a němčině, hra Bang a kuličky). Pak obě skupiny se dívaly, jak jejich kamarádi z německé školy sjíždějí bobovou dráhu. Nakonec se vyřádily na dětském hřišti se skluzavkou. Třetí skupina stihla navštívit místní muzeum o historii lyžování v regionu a mořské akvárium.

            Setkání se vydařilo a budou následovat další v příštím školním roce.

            Do galerie 4. ročníky navštívily Oberwiesenthal se žáky z partnerské školy Jenaplanschule byly přidány fotografie.

            Prezentace: Oberwiesenthal_24.5.(1).pdf

        • 13.6.2017 - setkání s rodiči budoucích žáků 1. třídy
          • 13.6.2017 - setkání s rodiči budoucích žáků 1. třídy

          • Vážení rodiče, zákonní zástupci,
            zanedlouho, přesněji 4.9. 2017, přijdou vaše děti opravdu poprvé do školy. Dozvíte se, co připravujeme ke zdárnému zahájení školní docházky vašich dětí:
            - sejdeme se 13. června 2017 v 16 hodin ve školičce  Základní školy jazyků (nízká žlutá budova přes ulici – proti vchodu do hlavní budovy)
            - setkáte se s budoucími pedagogy 1. tříd, s ředitelem školy, prohlédnete si prostory školy a školní družiny
            - seznámíme vás s učebnicemi, pracovními sešity a pomůckami, které budou pro žáčky připraveny
            - upřesníme vám veškeré informace o tom, co bude prvňáček na začátku školního roku potřebovat
            - odpovíme vám na dotazy o fungování a životě naší školy

            Těšíme se na vás.

            Pokud se nebudete moci schůzky zúčastnit, spojte se, prosím, se sekretariátem školy (telefon: 725043842). Potřebné informace Vám podáme náhradní formou. 

            Ředitel školy Mgr. Jiří Burian a paní učitelky.

             

             

          • KUCHAŘSKÁ SOUTĚŽ A JEJÍ VÝSLEDKY

          • Více než měsíc jsme netrpělivě čekali na celkové výsledky kuchařské soutěže „Coolinaření se Zdravou 5, které měly přijít z Prahy. Školního kola se zúčastnilo 25 týmů a všechny měly šanci postoupit do velkého finále do Prahy. Z celé České republiky se nakonec přihlásilo 571 týmů a z nich porota vybrala pět zástupců za první a pět zástupců za druhý stupeň. Ti se zúčastní začátkem června velikého finále v Plechárně na Černém Mostě. Do tak úzkého výběru se nakonec naši kuchaři neprobojovali, ale svými výtvory, nápady a realizací celého projektu jsme v Praze zaujali. Od hlavní koordinátorky celé soutěže Evy Nepokojové jsme obdrželi pochvalu za skvělé pojetí celé soutěže. Proto nevěšme hlavu, příští rok je tu nová šance.

            V příloze si můžete přečíst výsledkovou listinu naší školy a pod článkem fotografie vítězných týmů.

            Mgr. Dagmar Svobodová

            VYSLEDKY_SKOLNIHO_KOLA_KUCHARSKE_SOUT__ZE.doc

              

        • TABLET PRO SLUNÍČKO
          • TABLET PRO SLUNÍČKO

          • Třída 1. A se zapojila do projektu „Tablet pro Sluníčko“, který spočíval ve sběru nefunkčních či nepoužívaných mobilních telefonů a tabletů. Opět jsme si tak připomněli důležitost třídění odpadu. Nejpilnějším sběračem byl Ondřej Szmitek, ale i zásluhou ostatních žáků třídy a jejich rodičů jsme vyhráli tuto soutěž nejen na naší škole, ale v celém okresu Karlovy Vary. Jako odměnu jsme obdrželi v pátek 5. 5. 2017 z rukou 1. náměstka primátora pana Čestmíra Bruštíka tablet, který budeme vhodně využívat nejen při výuce, ale i pro zábavu. Autor příspěvku: Milena Kalčicová

        • Čarodějnice
          • Čarodějnice

          • V pátek 28. 4. se naše ŠKOLIČKA úplně proměnila.  Stala se z ní ŠKOLA ČAR A KOUZEL.

            U vchodu čarodějnice Bludimíra dohlížela na to, aby se do školy nedostal nikdo nepovolaný. Všichni, kteří byli vpuštěni, museli znát tajné heslo.

            Čarodějnická třída 1. A vyráběla strašidelné čarodějnice, které nakonec spálila v ohni, aby začarovala a odehnala zimu.

            V čarodějnické třídě 1. B se učili z lexikonu kouzel, počítali s Malou čarodějnicí, čarovali, četli a vyprávěli strašidelné příběhy, naučili se čarodějnickou písničku a základy létání na koštěti.

            Ve 2. A a 2. C se čarodějové a čarodějnice pěkně zapotili – museli rozluštit tajné kódy, dešifrovat obrázky, na základě tajemných indicií rozluštit jména deseti ztracených čarodějnic. Také si museli správně vyplnit letecké průkazy, namíchat svůj vlastní lektvar, zopakovat létání na koštěti a také natrénovat běh v sedmimílových botách. Všichni zdatní čarodějové i čarodějnice na závěr získali čarodějnické vysvědčení.

            „Třešničkou na dortu“ bylo opékání buřtíků, na kterých si všichni velmi pochutnali.

            Fotky zde: https://drive.google.com/drive/folders/0B-OyTJjEZimDVXhvYmZKNXdlbms?usp=sharing

        • Krajské kolo soutěže „Angličtina nás baví“
          • Krajské kolo soutěže „Angličtina nás baví“

          • Již v březnu 2017 se na naší škole konalo okresní kolo soutěže „Angličtina nás baví“ pro žáky 4. a 5. ročníků ZŠ. Na konci dubna se zde sešli ti nejlepší z okresních kol a bojovali o titul krajského vítěze.

            Krajské setkání a klání těch nejlepších začalo přivítáním všech soutěžících i dospělých, kteří doprovázeli soutěžící žáky. Úvodního slova se ujal ředitel školy Mgr. Jiří Burian, který všechny zúčastněné upřímně přivítal a zároveň popřál všem klidný a příjemný průběh soutěže. Soutěže se zúčastnilo 10 žáků čtvrtých ročníků a 10 žáků pátých ročníků Karlovarského kraje. Žáky čtvrtých ročníků hodnotila tříčlenná porota, které předsedala Soňa Patrochová ze ZŠ Poštovní v Karlových Varech, dalšími členy byly Jana Mohrmannová ze ZŠ Truhlářská v Karlových varech a Dana Šlapáková ze ZŠ v Hroznětíně. O vítězi pátých tříd rozhodovala čtyřčlenná porota, kterou vedla Ivona Jelínková ze ZŠ Úšovice v Mariánských Lázních. Jejími pomocníky se stali Petr Brhel ze ZŠ jazyků v Karlových Varech, Lucie Kubalová z 3. ZŠ v Chebu a Eva Zítková z 5. ZŠ v Chebu.

            Soutěž byla založena především na vlastním ústním projevu žáka. V průběhu soutěže každý soutěžící pracoval na pracovním listu. Žáci 4. a 5. ročníku vypracovávali list na téma „Příběh naší rodiny“ a vymýšleli hádanky, které pak zadávali porotcům. Členové poroty nad některými hádankami museli velmi přemýšlet. Další součástí soutěže bylo představení žáka, povídání o rodině, koníčcích, o svých kamarádech, o domácích mazlíčcích Každý soutěžící zarecitoval báseň nebo zazpíval píseň. Nejobtížnějším úkolem byl popis obrázků, který byl pro všechny žáky shodný. Porotci si všímali i celkové úrovně vystupování žáka.

            Vítězem kategorie 5. tříd se stala Jolana Donthová ze ZŠ Truhlářská v Karlových Varech, 2. místo si odvezla Linda Ubryová z 5. ZŠ v Chebu a 3. místo obsadila Anežka Vlasáková ze ZŠ Úšovice v Mariánských Lázních.

            1. místo v kategorii 4. tříd získal Viktor Palokaj ze ZŠ Jih v Mariánských Lázních, na 2. místě se umístil Jan Telvák ze ZŠ J. A. Komenského v Karlových Varech. 3. místo si vybojoval Nguyen Dang Khoi Vu z 3. ZŠ v Chebu.

            Naši školu reprezentovala žákyně Tereza Chromcová ze 4. třídy, která do krajské soutěže postoupila z 5. místa v okresní soutěži. I když na medailové ocenění nestačila, v krajském kole podala hezký výkon a zaslouží velkou pochvalu.

            Soutěž probíhala v přátelské atmosféře. Děti v průběhu ústní části soutěže zpracovávaly pracovní list. Po celou dobu žáky sledovali jejich rodiče a doprovázející paní učitelky a učitelé.

            Soutěž byla zakončena slavnostním vyhlášením vítězů, předáním cen, diplomů a pamětních listů všem soutěžícím. Pavla Siřínková – organizátorka soutěže

            Do galerie Okresní kolo soutěže „Angličtina nás baví“ byly přidány fotografie.

        • Setkání našich a německých žáků v Tannenlohe
          • Setkání našich a německých žáků v Tannenlohe

          • Na konci dubna zakončili žáci Základní školy jazyků Karlovy Vary a Realschule im Stiftland z Waldsassenu půlroční projekt Výměna žáků pětidenním pobytem v mediálním centru v Tannenlohe, kde společně natočili tři česko-německé filmy o tom, jak se slaví Mikuláš, Vánoce a Velikonoce v obou zemích. Své filmy předvedli na slavnostní premiéře za účasti zástupců města Karlovy Vary a Waldsassenu, obou partnerských škol, Euregia, Rotary klubu a dalších významných osob Horní Falce. Během tohoto pobytu se uskutečnily soutěže v českém jazyce (Bohemiáda) a v německém jazyce (Germaniáda), jejichž vítězové byli slavnostně vyhlášeni během slavnostní premiéry. Projekt začal v listopadu, kdy žáci z Karlových Varů pobývali v německých rodinách ve Waldsassenu, společně navštívili Řezno a výuku na partnerské škole. V březnu naopak němečtí žáci pobývali v českých rodinách v Karlových Varech.

            Prezentace: Tannenlohe_24.4.-28.4.2017.pdf

            Odkazy na natočené filmy: Mikuláš  -  Vánoce  -  Velikonoce.

            Do galerie Setkání našich a německých žáků v Tannenlohe (duben 2017) byly přidány fotografie.

        • Slavnostní premiéra česko-německých filmů našich žáků v Tannenlohe (odkazy)
          • Slavnostní premiéra česko-německých filmů našich žáků v Tannenlohe (odkazy)

          • Ve dnech 24.4. až 28.4.2017 pobývali naši žáci v bavorském Tannenlohe, kde společně natočili 3 česko-německé filmy o svátcích. Dne 27.4. se konala jejich slavnostní premiéra za účasti zástupců města Karlovy Vary a Waldsassenu, obou partnerských škol, Euregia, Rotary klubu a dalších významných osob Horní Falce. Filmy se zúčastní soutěže dětských filmařů. 

            Zde jsou odkazy: Mikuláš  -  Vánoce  -  Velikonoce.

          • Sbírka pro Violet

          • Vážení rodiče a přátelé školy, rádi bychom Vás ještě naposledy požádali o podporu naší dloholeté charitativní aktivity, zaměřené na financování studia Violet Adhiambo. Violetino vysokoškolské studium potrvá ještě poslední rok, a proto jsme uspořádali ještě poslední finanční sbírku, kterou jsme zahájili včerejším prodejem výrobků dětí během třídních schůzek. Z tohoto prodeje jsme na konto Violet utržili 2 140 Kč. K úhradě ročního školného však potřebujeme celkem 15 600 Kč, a tak se na Vás ještě naposledy obracíme s prosbou o finanční příspěvek v dobrovolné výši, doporučeně však 40 - 50 Kč, které děti mohou v průběhu května odevzdat svému třídnímu učiteli, popř. pokladníkům třídy.

            Za Vaši pomoc předem velice děkujeme!

          • Bezpečný internet - akce Krajské knihovny KV

          • Vážení rodiče,

            chtěli bychom Vás informovat o chystaném kurzu pro rodiče a další zájemce s názvem INTERNETEM BEZPEČNĚ, který se bude konat ve dnech 17., 24. a 31. 5.  (středy) v sále v Krajské knihovně K. Vary (Dvory)

            Lektorem kurzu bude Roman Kohout - specialista na kyberkriminialitu, který pracuje u Policie ČR, který rodičům vysvětlí, jaká rizika jejich dětem v kybernetickém světě hrozí a jak se jim vyvarovat, případně je řešit. Kurz bude doplněn praktickými ukázkami. Kurz bude pro účastníky zdarma. Kurz není pro děti, jen pro rodiče (+ ostatní zájemce). Účastníci obdrží zdarma publikaci Internetem Bezpečně, kterou R. Kohout letos napsal. Je vhodná pro děti od 6-12 let. 

            Zájemci se mohou přihlašovat na stránkách krajské knihovny zde: 
            http://www.knihovnakv.cz/kurzy/internetem-bezpecne-a802.htm

            plakat_final.pdf

        • Projektový den třídy 3. A – Ptáci stálí a stěhovaví
          • Projektový den třídy 3. A – Ptáci stálí a stěhovaví

          • Jaro je tady a v prvouce si třeťáci brzy osvojí učivo o ptácích. A aby se žáčkům nové pojmy a znalosti z této oblasti lépe pamatovaly, čekalo je 21. dubna nevšední vyučování. Pojmy „ptáci, migrace, stěhování ptáků, bobule, ptáci stálí, nejstarší ptačí stopy …“ a desítky dalších názvů prolínaly daný den všemi předměty. Dívky a chlapci po celý den pracovali ve dvojicích a plnili společně úkoly. Češtinářské úkoly byly asi nejnáročnější. V textu žáci hledali písmena, která tam nepatří, v přesmyčkách objevovali názvy ptáků, doplňovali slova do textu z dané nabídky, seznámili se prostřednictvím popisu, jak vyrobit krmítko pro ptáky. Asi nejtěžším úkolem se stala křížovka. Její tajenka žákům odkryla název člověka, který se zabývá studiem ptáků.  K nejzáživnějším úkolům patřilo vyhledávání informací o ptáku, kterého si samy děti vybraly. Při matematických úlohách si žáčci procvičili římské číslice a práci s tabulkami.  Zde děti řešily měsíce odletu a příletu ptáků na našem území a vypočítávaly, jak dlouho různí ptáci na našem území pobývají. Zábavné bylo vytvoření vlastní slovní úlohy s ptačí problematikou.  Dovednosti z prvouky si dívky a chlapci procvičili na mapce znázorňující migrační trasy vybraných tažních ptáků do jejich zimovišť. Na základě vlastního výzkumu zjišťovali pravdivá a nepravdivá tvrzení. Úkol z výtvarné výchovy – nakreslit nějaké ptáka – byl pro někoho těžkým úkolem, ale nakonec i tuto úlohu zvládli všichni. Po splnění všech úkolů a po úklidu třídy si děti navzájem sdělily své dojmy a pocity a seznámily se se správným řešením úloh. Rozcházely se na víkend s pocitem, že se učiva o ptácích určitě nemusí obávat.

            Fotografie v galerii Projektový den třídy 3. A – Ptáci stálí a stěhovaví.

             

        • Velikonoční dílny
          • Velikonoční dílny

          • Ve středu 12. dubna, poslední den před velikonočními prázdninami, si žáci prvních a druhých tříd na školičce užili velikonočního tvoření v pěti velikonočních dílnách.

            Všechny děti byly velmi šikovné, vytvořily krásné výrobky, které jistě udělaly radost v mnoha domovech.

        • Staň se knihomolem
          • Staň se knihomolem

          • Dovolujeme si naše mladé čtenáře upozornit na soutěž dětského oddělení Městské knihovny KV s názvem Staň se knihomolem. Úkolem soutěžících bude nasbírat do čtenářské karty body za výpůjčku knihy podle předem daného zadání (více viz příloha). Soutěž bude probíhat od 18.4. do 19.11.2017 v dětském oddělení knihovny na I.P.Pavlova, na pobočkách Čankovská, Drahovice, Růžový Vrch a Stará Role.

            Instrukce_k_soutezi_Stan_se_knihomilem.pdf

    • Kontakty

      • Základní škola jazyků Karlovy Vary, příspěvková organizace
      • sekretariát: 725 043 842
      • Libušina 1032/31, 360 01 Karlovy Vary Czech Republic
      • Mgr. Jiří Burian e-mail: burian@jazkvary.cz tel.: 604170950
      • +420 725 590 097, eko@jazkvary.cz
      • +420 601 087 306
      • wtemm3t
      • Škola je zřízena Statutárním městem Karlovy Vary www.mmkv.cz
      • 00872296
      • 600067211
      • 606 023 621, 725 908 171, 776 397 708
      • Ing. Hana Nídlová h.nidlova@nidl.cz 353 615 320
      • Ing. Hana Nídlová h.nidlova@nidl.cz 353 615 320 (od 7 do 15 hodin)
    • Přihlášení