• Žáci základní školy jazyků reprezentovali Českou republiku v Americe

          • Jedinečného úspěchu dosáhli žáci Základní školy jazyků v Karlových Varech, když se jim podařilo probojovat se do celosvětového finále v soutěži FIRST® LEGO® League (FLL), které se uskutečnilo v dubnu v Houstonu v USA.

            FIRST® LEGO® League (FLL) je celosvětová soutěž dětských týmů do šestnácti let ve výzkumu a robotice. Program rozvíjí technické, prezentační a týmové dovednosti. Soutěže se v letošním roce účastnilo přes 679 000 dětí ze 110 zemí světa.

            Tým, kterému se podařilo probojovat až do celosvětového finále, tvořili žáci šestého ročníku: Daniel Biskup, Fiona Žáková, Ema Kotěšovcová a Lukáš Matějů. I přes velmi nízký věk a omezené zkušenosti dosáhli úspěchu v regionálním kole. Následně výborně obstáli také v republikovém finále. To jim vyneslo účast na First Championship v USA.

            Celosvětové finále soutěže FIRST® LEGO® League v George R. Brown Convention Center v Houstonu v USA se konalo v termínu 20. - 23. dubna 2022. V kategorii FLL Challenge, ve které soutěžil také tým ze Základní školy jazyků, bylo 106 teamů z 80 zemí světa. Celé soutěže se zúčastnilo přes šest tisíc soutěžících.

            Soutěžící ze Základní školy jazyků se v takto obrovské konkurenci rozhodně neztratili. Porota ocenila neobvyklý design soutěžního robota a způsob startovaní programů pomocí barevných senzorů. V rámci inovačního projektu bylo oceněno zvolené téma a zpracování prezentačního materiálu. Celkově byl tým chválen za schopnost prezentovat svoji práci v anglickém jazyce. Týmový duch se také projevil při vlastnoruční výrobě triček a vlajky.

            „Pro tým byla důležitá především zkušenost s účastí na velké mezinárodní soutěži v anglickém jazyce. Seznámení s týmy z celého světa a vzájemné sdílení zkušeností je také nesmírně důležité. A to, že mohli prožít něco takového společně, je určitě posune dál jako tým,“ říká vedoucí týmu učitel Jiří Šebek.

             „Moc jsme si to užili, ostatní týmy byly super a určitě jsme se celkově zlepšili. Děkujeme sponzorům, kteří nám umožnili se do Houstonu dostat,“ hodnotila svůj start na takto prestižní celosvětové soutěži čtveřice soutěžících.

            Účast na této prestižní celosvětové soutěži by ale nebyla možná bez sponzorů, kteří na dalekou cestu přispěli. Byli to Witte Automotive, Karlovarský kraj, DHL, SKF, Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje, obec Vintířov, Lukas, ept connector s.r.o.

            Pokud se chcete o soutěži nebo o cestě do Houstonu dozvědět více, navštivte prezentaci, které je dostupná v Krajské knihovně v Karlových Varech.

             

            Dagmar Svobodová

          • Bohemiáda a Germaniáda v Německu

          • Dne 4. května 2022 se skupina žáků ze 7. ročníků a jedné žákyně z 9. ročníku vydala do německé partnerské školy Jenaplanschule v rámci projektu Tvoříme společně trvalou Evropu, aby se zde zúčastnila soutěží Bohemiáda a Germaniáda. Při Bohemiádě dělaly naše děti porotu a zkoušely německé žáky v češtině, při Germaniádě se to otočilo - německé děti pokládaly našim žákům německé otázky a poté je hodnotily. Po skončení soutěží se naše děti rozdělily do dvou skupin: první měla česko-německé animační hry a druhá hrála fotbalový turnaj. Po obědě navštívily zámek Schwarzenberg, aby se zde seznámily s historií města Schwarzenberg a okolí.

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Bohemiáda a Germaniáda v Německu.

          • Sport v hodině němčiny

          • Není to dlouho, co byly zakončeny olympijské hry v Číně. Naše škola si na počest tohoto sportovního svátku připravila akci Den v dresech a my na němčině jsme se pustili  do sportování. Žáci si v týmech vymysleli pro své spolužáky takové disciplíny, které bylo možné plnit v nevelkém prostoru naší učebny a které si museli pojmenovat německy. Házelo se papírovými míčky do umyvadla, měřil se skok do výšky z místa, obíhala se meta s míčkem na hlavě, skákalo se z místa do dálky... Rozhodčí poté prezentovali Ergebnisse /výsledky/ a vyhlašovali Sieger /vítěze/, který získal za svůj výkon imaginární Pokal /pohár/. Všichni jsme měli Spaß /zábavu/ a es war lustig /bylo veselo/. Monika Maléřová, vyučující NJ

          • Den v dresu

          • Do fotoalba byla přidána nová galerie Den v dresu.

            V pátek 18. února proběhla na naší škole akce s názvem: Den v dresu. Úkolem žáků druhého stupně bylo přijít v pátek v jakémkoliv dresu, nebo v oblečení, které bylo laděno do národních barev. Tento den byl zároveň tematicky spojen se závěrem Zimních olympijských her v Pekingu. Přijít do školy v dresu byla jen první část úkolu. Druhým, těžším úkolem, bylo natočení videa se sportovní tematikou s využitím právě daného oblečení. Kreativitě se meze nekladly, proto vznikla řada velmi povedených videí, kdy všichni zúčastnění překvapili svými zajímavými nápady a velkou porcí talentu při jejich ztvárnění. Porota, složená z řad zaměstnanců školy, bude mít velmi těžké rozhodování při výběru těch nejlepších. Dagmar Svobodová

        • FLL_logo
          • Robotická soutěž FIRST LEGO League

          • V sobotu 12. února se na Základní škole jazyků Karlovy Vary konalo regionální kolo robotické soutěže FIRST LEGO LEAGUE. Školní team složený z žáků 6.A pod vedením pana učitele Šebka dokázal v tvrdé konkurenci zvítězit a postupuje do národního finále, které se koná v Praze v sobotu 26 března. Přejeme hodně úspěchů.

          • Jací by měli být náhradní super-rodiče pohledem žáků 6. ročníků? Debatovali jsme s odborníkem.

          • Co je to adopce, pěstounská péče, jak se postupuje v případě, že dítě přijde o rodiče…? Tak nejenom na tyto otázky byla zaměřená hodina občanské výchovy pro 6. ročníky, kterou obohatil svojí návštěvou Mgr. Petr Najman, ředitel organizace Valika, která pomáhá zvládnout nelehké životní situace dětem a rodinám v Karlovarském kraji.

            Velmi živou debatu vyvolala otázka náhradních rodičů. Jaká by měla být „super“ máma, „super“ táta? Žáci o tom měli poměrně jasno: „Měl(a) by umět vařit; být milý(á); hodný(á); laskavý(á); nebrat drogy; mít dostatek času a peněz…“

            Najít ovšem takového náhradního „super“ rodiče, není v dnešní době nic lehkého, jak žákům potvrdil Petr Najman a přidal i několik příkladů z praxe.

            Pohled přímo z každodenní reality prezentovaný odborníkem přiblížil žákům tuto velmi složitou problematiku. Spolupráce s lidmi z praxe a sdílení jejich zkušeností, je pro hodiny vítaným přínosem.

          • Projekt Tvoříme společně trvalou Evropu pokračuje online

          • V prosinci se uskutečnila dvě online setkání s partnerskou školou Jenaplanschule a ZŠ 1. máje. Náplní prvního střetnutí byla společná práce na videu s pohádkou O řepě a Ošklivé káčátko v němčině a češtině. Druhého střetnutí se zúčastnily děti, které navštěvují kroužky robotiky a připravují se na soutěže First Lego League Explore a Challenge. Sdílely se zkušenosti týkající se programování, práce na projektech a stavby robotů a modelů.

            Nový blog k projektu, kde najdete informace o jeho průběhu: https://tvorimeevropu.webnode.cz/

        • Vánoční jezevec
          • Vánoční jezevec

          • Vážený čtenáři!

            Pokud ses množstvím vánočních příspěvků na našich stránkách pročetl až k tomuto poslednímu, přijmi prosím i mou závěrečnou zprávu jako poselství letošních Vánoc.

            Zejména v naší době, plné nenadálých problémů, náročných situací a nepříjemností, je obzvláště důležité zůstat bytostí plnou optimismu, hravosti a tvůrčího nadšení. Současnost snad více než kdy jindy staví proti sobě lidi odlišných názorů, různého vyznání nebo přesvědčení.

            Poučme se proto od dětí, které svou bezprostředností a zápalem pro společnou věc dokáží snadno přemostit propast odcizení, neporozumění a pasivity, propojit světy zdánlivě vzdálené a nepřístupné a ukázat nám správnou cestu naděje a odhodlání.

            To ony mi vdechly život a naše malá jezevčí vánoční hra jim přinášela radost, zábavu i příležitost spolupracovat na společných úkolech, jakkoliv prapodivné by se mohly zdát.

            V situaci, kdy se tradiční hodnoty našeho světa různě proměňují, mísí nebo přímo zanikají, nám prosím odpusť naši troufalou snahu najít smysl v nesmyslnosti, jednotu v rozmanitosti a sounáležitost v činorodosti.

            Měj krásné Vánoce - přesně takové, jaké si je Ty sám přeješ mít! Tvůj jezevec.

        • Jezevčí pohádky a příběhy
          • Jezevčí pohádky a příběhy

          • Jak dlouhé to čekání na Štědrý den může být, o tom víme každý své... Máme pro vás proto dnes dobrý tip na to, jak si toto netrpělivé očekávání trošku zkrátit a zpříjemnit pěknou pohádkou. Z ústní jezevčí slovesnosti jich několik vybrali a sepsali pro své mladší spolužáky naši deváťáci, ilustrace připojily děti ze 4.A a vy si je můžete přečíst v přiloženém souboru. Přejeme vám příjemný čtenářský zážitek!

    • Kontakty

      • Základní škola jazyků Karlovy Vary, příspěvková organizace
      • sekretariát: 725 043 842
      • Libušina 1032/31, 360 01 Karlovy Vary
        Czech Republic
      • Mgr. Jiří Burian
        e-mail: burian@jazkvary.cz
        tel.: 604170950
      • +420 725 590 097, eko@jazkvary.cz
      • +420 601 087 306
      • wtemm3t
      • Škola je zřízena Statutárním městem Karlovy Vary
        www.mmkv.cz
      • 00872296
      • 600067211
      • 606 023 621, 725 908 171, 776 397 708
      • Ing. Hana Nídlová
        h.nidlova@nidl.cz
        353 615 320
      • Ing. Hana Nídlová
        h.nidlova@nidl.cz
        353 615 320 (od 7 do 15 hodin)
    • Přihlášení