• Krajské kolo soutěže "Angličtina nás baví"

          • Dne 28. 3. 2019 se na naší škole uskutečnilo krajské kolo soutěže "Angličtina nás baví" pro žáky 4. a 5. ročníků. Soutěž byla již před 15ti lety vymyšlena a zorganizována naší paní učitelkou Mgr. Pavlou Siřínkovou. Stejně jako každý rok i letos se sešly velmi šikovné a nadané děti, takže porota neměla jednoduché rozhodování. Soutěž se nesla v příjemné a přátelské atmosféře. Rádi bychom pogratulovali našim žákům: Péťovi Májovi ze 4.C k druhému místu a Danu Skoupému z 5.A k třetímu místu.

            Článek pro tisk:

            Angličtina nás baví je název soutěže určené pro děti ze čtvrtých a pátých tříd základních škol. Její zakladatelkou je Mgr. Pavla Siřínková, a letos se uskutečnil již patnáctý ročník.

            Na základní škole Libušina v Karlových Varech proběhlo krajské kolo, kterého se zúčastnily děti z Karlovarska a Chebska. A jak již sám název soutěže napovídá, angličtina tyto děti opravdu baví.

            V porotě zasedli učitelé angličtiny, kteří hodnotili, jak umí děti vyprávět samy o sobě, předvedenou písničku nebo básničku a nakonec následovala nejtěžší část soutěže a tou byl popis obrázku.

            „Porota neměla v žádném případě lehké rozhodování, protože se přihlásilo plno šikovných a nápaditých dětí, na kterých bylo opravdu vidět, že je angličtina baví. Celá soutěž se tak nesla ve velmi příjemné atmosféře,“ uvedla organizátorka Ing. Lucie Veselská.

            Na prvním místě, v kategorii čtvrtých tříd, se umístila Adéla Uhrová ze ZŠ Truhlářská  Karlovy Vary, druhé místo zůstalo na ZŠ Libušina a vybojoval ho Petr Thomas Máj a třetí místo patřilo Sofii Simmerové ze ZŠ a ZUŠ Karlovy Vary.

            V kategorii pátých tříd si nejlépe vedla Kristýna Oniščuková ze ZŠ Jih, Mariánské Lázně, na druhém místě skončil Filip Šír ze ZŠ a ZUŠ Karlovy Vary a třetí místo patřilo Danielovi Skoupému z pořádající ZŠ Libušina Karlovy Vary.

            Dagmar Svobodová

        • Závěrečné konference k projektu Dialogy - společně se učíme pro Evropu
          • Závěrečné konference k projektu Dialogy - společně se učíme pro Evropu

          • Tříletý projekt "Dialogy - společně se učíme pro Evropu", který byl realizován společně s německou partnerskou školou Jenaplanschule z Markersbachu, byl zakončen dvěma konferencemi, 21.3. v Markersbachu a 27.3. na ZŠ jazyků, za účasti pozvaných hostů. Kromě hodnocení průběhu a seznámení s výstupy projektu mohli účastníci obou konferencí shlédnout vystoupení žáků obou škol - společnou česko-německou hru o tom, jak zvířátka pekla pizzu, ale také pásmo českých písniček a německých básniček. Na konec si děti ověřily svoje znalosti o Česku a Německu v kvízu. Spolupráce s Jenaplanschule bude pokračovat v rámci 4 menších projektů, které jsou zaměřeny na robotiku, divadelní kroužek a vzájemná setkávání žáků partnerských škol. Novým partnerem spolupráce s německou školou se stala ZŠ 1. máje z Karlových Varů.

            Prezentace: konference_21.3..pdf          konference_27.3..pdf​​​​​​​

        • Ředitelské volno - 8. dubna 2019
          • Ředitelské volno - 8. dubna 2019

          • Ředitel Základní školy jazyků uděluje na 8. 4. ředitelské volno z důvodu dalšího vzdělávání pedagogů. V tento den se ruší školní výuka. Tento ten je možné přihlásit děti prvního stupně do školní družiny. Pro přihlášené děti bude zajištěno stravování ve školní jídelně. Zájem o služby školní družiny nahlaste třídním učitelkám do 3. 4. 2019.

        • Úspěch v krajském kole německé olympiády
          • Úspěch v krajském kole německé olympiády

          • nes 7.3.2019 se uskutečnilo krajské kolo "Soutěže v cizích jazycích - němčina" v Sokolově. Linda Hacene (8. A) se umístila na 1. místě a Dariya Cherevko (9. A) na 2. místě. Linda postupuje do národního kola, které se koná 30. 4. v Praze. Oběma gratulujeme a děkujeme za skvělou reprezentaci.

        • Lyžařský výcvik žáků 7. a 8. ročníků
          • Lyžařský výcvik žáků 7. a 8. ročníků

          • Ve dnech 27. až 31. ledna 2019 se uskutečnil lyžařský výcvik žáků sedmých ročníků a osmého ročníku. Ubytováni byly v penzionu Plzeňka na Perninku a lyžovalo se na Plešivci.

          • Reklama na knihu 

          • V hodinách literatury si  mohli žáci 6.B, 7.A a 9.A  formou soutěže v mluvních cvičení o přečtené knize zasoutěžit o malou odměnu. Spolužáky byl hodnocen zvlášť řečnický výkon i obsah knihy, z výsledkové tabulky se tak můžeme dozvědět nejenom jména nejlépe hodnocených řečníků, ale také získat tipy k přečtení titulů, které posluchači mluvních cvičení považují za zajímavé. Nejlepší řečnicí třídy 6.B se stala Kája Havlíková, 7.A za nejlepší mluvčí zvolila Terezku Halamkovou a v 9.A s knihou R.U.R. spolužáky zaujal nejvíce Honza Holubovský. V příloze naleznete pořadí nejlepších výsledků do 10. místa. Reklama_na_knihu_2018-19_1.pol..doc

        • Projekt adopce na dálku ukončen
          • Projekt adopce na dálku ukončen

          • V prosinci roku 2018 úspěšně své studium ukončila Violet Adhiambo, keňská dívka, kterou finančně podporujeme od roku 2004. Své pětileté studium sociologie a sociálních prací uzavřela na Masaai Mara Univerzity praxí a závěrečnou zkouškou a nám nezbývá než popřát jí do života mnoho štěstí, dobré pracovní příležitosti i to, aby jí její budoucí práce přinášela radost a uspokojení. Jako poděkování za mnohaletou podporu jsme od společnosti Humanistické centrum Narovinu obdrželi krátké video, na kterém Violet představuje svou rodinu, domov, ale především děkuje za naše přátelství a pomoc. Také my děkujeme všem přispěvatelům do sbírek v projektu Adopce Afrika, kteří dopomohli této mladé dámě dostudovat. Součástí tohoto příspěvku je kromě fotografií také video s Violet v angličtině.

        • Skvělá sportovní reprezentace naší školy ve florbalu
          • Skvělá sportovní reprezentace naší školy ve florbalu

          • V pondělí 10. prosince 2018 se konalo v Hale míčových sportů u KV Arény krajské finále mladších žáků a žákyň ve florbalu za účasti osmi nejlepších týmů v každé kategorii.

            Kluci (sestava: Filip Fišer, Matěj Kyncl, Petr Dankanič, Tomáš Kneifl, Antonín Poler, Jiří Vavřík a Štěpán Dvořák) potvrdili výbornou formu z okresního kola, kde skončili z 22 týmů na druhé pozici, a po skvělých výkonech obsadili v krajském finále druhé místo. Ve finále podlehli Chebu gólem z poslední minuty 0:1. Škoda. Přesto si chlapci zaslouží velkou pochvalu, bojovností na turnaji jednoznačně zvítězili, klobouk dolů!

            Děvčatům (sestava: Natálie Hrbatá, Tereza Truhlářová, Ella Nádeníčková, Andrea Götzová, Emma Černá a Vanessa Havlíková) se dařilo ještě o kousek lépe a dosáhla na turnajové vítězství. Po dominantních výkonech a jednoznačném vítězství v okresním kole, kde deklasovala každého soupeře, potvrdila svojí výkonnost i v krajském kole. Finálový výsledek, kdy holky zvítězily 7:0 nad Mariánskými Lázněmi, myslím hovoří za vše. Parádní výkon, budeme držet palce v březnu v republikovém finále!

            Oběma týmům patří obrovská gratulace za vzornou reprezentaci školy a velké poděkování míří také našim páťákům, kteří je po celou dobu turnaje hlasitě povzbuzovali. Byl to mimořádný sportovní zážitek.

        • Lázně za 100 let
          • Lázně za 100 let

          • Jak by asi mohly naše lázně vypadat za 100 let? Tuto otázku se pokusili zodpovědět karlovarští žáci základních škol v rámci soutěže Městské knihovny Karlovy Vary. Nejlepší práce byly vyhodnoceny a oceněny. Za naši školu byly mezi nejepší soutěžní příspěvky zařazeny slohové práce Adély Záhejské a Aleny Veselé z 9.A, ve výtvarné části soutěže byla knihou odměněna Simona Císařová z 8.A a za kolektivní projekt na zadané téma obdržela třída 7.A zvláštní ocenění v podobě návštěvy výtvarného workshopu v Galerii supermarket WC. V březnu se tam tato třída vypraví na výtvarnou dílnu se zaměřením na historii výroby a design porcelánu. Všechny vítězné práce prozatím zdobí prostory knihovny a výhledově budou otištěny v knize, která bude zakopána na dalších 100 let pro budoucí generace. 

        • Lyžařský výcvik pátých ročníků
          • Lyžařský výcvik pátých ročníků

          • Ve dnech 7. až 11. ledna 2019 se uskutečnil lyžařský výcvik žáků pátých ročníků. Ubytováni byly v penzionu Plzeňka na Perninku a lyžovalo se na Plešivci. Protože během jejich pobytu padal sníh, mohly si ho děti po lyžování dostatečně užít. Řada z nich tolik sněhu viděla poprvé.

            Odkaz na fotoalbum: zde

        • Postup týmu naší školy do semifinále soutěž First Lego League
          • Postup týmu naší školy do semifinále soutěž First Lego League

          • Dne 12. ledna 2019 se náš "Libušina tým" pod vedením pana uč. Brhela zúčastnil již potřetí regionálního kola soutěže FIRST LEGO League ve Zwickau a po druhé toto kolo vyhrál. Postoupil do semifinále, které se letos koná v Eberswalde.

            Pod fotografií našeho týmu můžete shlédnout videa ze základního kola ČR, které se konalo na naší škole 15.12.2018.

        • Divadelní kroužek v německém jazyce
          • Divadelní kroužek v německém jazyce

          • Od ledna 2019 začíná fungovat na naší škole divadelní kroužek v německém jazyce, ve kterém nacvičí naši žáci se svými vrstevníky z partnerské školy Jenaplanschule z Markersbachu dvě velké divadelní hry. Naše děti budou vystupovat v němčině a německé děti naopak v češtině. V současné době nacvičují vystoupení pro závěrečné konference k projektu Dialogy, které se budou konat na konci března.

        • Naše škola pořádala soutěž First Lego League
          • Naše škola pořádala soutěž First Lego League

          • 15. prosince 2018 se uskutečnilo poprvé na Základní škole jazyků Karlovy Vary jedno ze tří základních kol soutěže First Lego League v rámci ČR. Tohoto kola se zúčastnilo nakonec 6 týmů z Karlovarského kraje ve čtyřech disciplínách – v týmové spolupráci, prezentaci výzkumného úkolu zaměřeného na vesmír, designu postaveného robota a robotgame. Poslední disciplína byla nejnapínavější, protože za 2:30 minut musel naprogramovaný robot splnit co nejvíce úkolů a nasbírat tak nejvíce bodů. Celkovým vítězem základního kola se stal tým Karlovaráci z Prvního českého gymnázia Karlovy Vary a postupuje do semifinále, které se bude konat 7. února 2019 v Bratislavě. Náš tým „Libušinka“ pod vedením pana učitele Šebka skončil těsně na druhém místě, v dílčích soutěžích obsadil první místo v prezentaci výzkumu, třetí místo v designu robota a robotgame. Gratulujeme

            Poděkování patří hlavnímu organizátorovi soutěže P. Brhelovi a sponzorům: MŠMT, ept connector s.r.o., SKF, Karlovarský kraj, Živý kraj, hlavnímu sponzorovi - Witte.

        • Vánoční dílny 2018
          • Vánoční dílny 2018

          • Dne 29.11.2018, těsně před první adventní nedělí, jsme opět zorganizovali vánoční dílny – akci pro naše žáky a jejich rodiče. Všichni pedagogové přiložili ruce k dílu. Zručné paní učitelky připravily workshopy, ve kterých si děti a jejich rodiče mohli vyrobit jednoduchou, ale i náročnější vánoční dekoraci. V sále bylo ke zhlédnutí kulturní vystoupení, v rámci kterého žáci s pomocí svých pedagogů multikulturně pojali a trošku jinak zpracovali téma biblického příběhu o narození Ježíška. Nejen paní kuchařky, ale i některé kolegyně napekly moučníky, které společně s kávou nebo čajem byly k dispozici k zakousnutí v naší adventní kavárně zřízené v prostorách školní jídelny.

            V letošním roce jsme se rozhodli vybírat drobné finanční příspěvky za připravené aktivity. Jednak aby se z části pokryly náklady, jednak jsme se rozhodli věnovat většinu výtěžku na dobrou věc.

            Z celé akce jsme získali přes 26 tisíc korun, 20 tisíc Kč bylo věnováno rodině chlapce upoutaného od narození na invalidní vozík. Velký dík patří všem kolegům, kteří se rozhodli též přispět podle svých možností na tuto charitu. Na dobrou věc věnovali 7 000,- Kč.

        • Návštěva Freibergu
          • Návštěva Freibergu

          • Dne 6.12.2018 se vydali žáci tříd 6.B a 7.A do německého Freibergu, který je vzdálen necelé dvě hodiny od Karlových Varů. Během střetnutí s partnerskou školou si děti prohlédly expozici "Terra mineralis" v místním zámku, navštívili vánoční trhy a kostel, kde měli možnost si poslechnout varhanní hudbu naživo. 

            Prezentace: freiberg6.12..pdf

            Fotogalerie: zde

    • Kontakty

      • Základní škola jazyků Karlovy Vary, příspěvková organizace
      • sekretariát: 725 043 842
      • Libušina 1032/31, 360 01 Karlovy Vary Czech Republic
      • Mgr. Jiří Burian e-mail: burian@jazkvary.cz tel.: 604170950
      • +420 725 590 097, eko@jazkvary.cz
      • +420 601 087 306
      • wtemm3t
      • Škola je zřízena Statutárním městem Karlovy Vary www.mmkv.cz
      • 00872296
      • 600067211
      • 606 023 621, 725 908 171, 776 397 708
      • Ing. Hana Nídlová h.nidlova@nidl.cz 353 615 320
      • Ing. Hana Nídlová h.nidlova@nidl.cz 353 615 320 (od 7 do 15 hodin)
    • Přihlášení